28. märts 2024

Juunil esimesel nädalavahetusel pidutses kogu Inglismaa, tähistati kuninganna Elizabethi plaatina troonijuubelit. London oli ehitud pidurüüsse.  Londoni eestlased said aga kokku Halfway House suveaias Essexis, kus uhkes Grand Markiis oli toimumas Londoni Eestlaste Jaanipidu. Kindlasti tekib mõte, oot, miks nii vara? Aga just seepärast, et läbi aastate on Ühendkuningriigis tavaks saanud traditsioon, et Londonis peetakse jaanipidu esimesel, Leicesteris teisel ja Bradfordis kolmandal nädalavahetusel. Nii saab valida millisele peole minna, saab osa võtta hoopis kolmest  jaanipeost ja õigeks jaaniõhtuks jõuab veel kodu-Eestisse jaaniussi otsima minna.

Seekord oli Taevataat pidulistega mestis, sest ilm oli päikesepaisteline ja mõnusalt soe. Piknikutekid laotati suveaia rohelisele kevadmurule ning kogupere pidu võis alata.

Põnevat tegevust jätkus kõigile. Nii nagu ikka, sai kätt proovida vahvate auhindadega õnneloosis, kaasa lüüa sportmängudes,  kohtuda vanade tuttavatega, rüübata eestimaist õlut, süüa grillvorsti, must leiba, kõrvale ampsata värsket hapukurki ja tunda end mõnusalt.

 

Lisaks tihedale programmile kostitati pidulisi maitsvate söökidega. Tradistioonilist Eesti jaanipeo toitu serveeris pidulistele Halfway House peakokk Riina Aasamäe. Riina on töötanud kokana Halfway House restoranis juba 18 aastat. Halfway House populaarne pubiroog on saanud oma nimetus Riina järgi : Riina’s Homemade Beef & Ale Pie. Riina küpsetab maitsva lihatäidisega brittide pirukaid igal nädalal mitmekümneid, et serveerida neid koos kartulipüreega restoranikülalistele.

 

 

Õhtu saabudes, süüdati jaanilõke. Jaanitule süütas lembelaulik Sulo Tintse, kelle hoogsate tantsulugudega jätkus pidu pea südaööni. Tantsu keerutasid nii noored kui ka vanad.

 

Heli eest hoolitses meie profesionaalne sounditiim: Petten Veevo ja Madis Mälgand. Petten on Seltsi üritustele juba pea 10 aastat heli teinud ja muide….Petteni vanaisa, helilooja Lembit Veevo on lustaka Karulaane Jenka autor.

 

 

 

 

Meie tiim oli seekord väiksem, kuid tänusõnad  peokülalistelt sellevõrra suuremad!

 

 

Suured tänud kõigile osavõtjatele , esinejatele ja kaasalööjatele! Suured tänud Eesti Majale Londonis!

Kes seekord kohale ei jõudnud, on oodatud järgmisele üritusele!  Londoni Eesti Selts soovib kõigile kaunist suve ja kohtumiseni juba varsti!

 

Tiia Avastu
LES

 

Rohkem pilte: https://www.facebook.com/londonieestiselts

Video sündmusest