28. märts 2024

Mälestuskivi Jaan Vahtrale

23. mail avati Põlva Keskraamatukogu ees raamatukujuline mälestuskivi Jaan Vahtrale (1882-1947).

Mälestuskivi mõtte algatas 2021. aasta lõpul Jakob Hurda nimelise Põlva Rahvahariduse Seltsi toonane esimees Sirje Vill.

Nimelt oli Jaan Vahtra seltsi eelkäija, omaaegse Põlva Rahvahariduse Seltsi loomise algataja (1907) ja esimese põhikirja koostaja. Ühtlasi oli Vahtra seltsi esimene näitejuht. Seltsi uus esimees Tiia Viilu rõhutas mälestuskivi avamisel, et koht kunagise seltsimaja ees on väga sümboolne hoolimata sellest, et Jaan Vahtra 1910. aastal ehitatud majas enam ei tegutsenud, selts asus algaastatel Põlva leerimajas.

Avamisele oli tulnud palju huvilisi. Väga hea meel oli Jaan Vahtra tütre Ano Vahtra kohaloleku üle. Kivi avas Põlva vallavolikogu esimees Georg Pelisaar, kes väljendas heameelt veel ühe mälestusmärgi üle Põlvas. Ta rõhutas, et Jaan Vahtra oli väga andekas ja mitmekülgne inimene, kes küll pisut varju jäänud.

Kunstiühingu Pallas esimees Enn Lillemets rääkis Jaan Vahtrast kui kunstikooli Pallas mõistvast ja muhedast õppejõust.

Harrastusnäitlejad Raimund Otsmaa, Andres Määr (Jaan Vahtra rollis mängis Vahtrale iseloomulikult akordionipala), Janno Rüütle ja Jan-Mattias Kottise esitasid katkendi Sirje Villa näidendist “Kuldne laev”, mis kujutab Jaan Vahtra eluteed. Katkendi seadis Helje Põvvat.

Mälestuskivi pühitses EELK Põlva Maarja koguduse abiõpetaja Jaak Pärnamägi.

Pühitsemise järel paluti huvilised seltsi ruumidesse kohvilauda ja vestlusringi. Enn Lillemets ja ajaloolane Kersti Taal rääkisid Jaan Vahtrast veel palju huvitavat. Tema suureks sooviks oli saada kunstnikuks, mis ka täitus.

Kunstniku tööde täielikku ülevaadet pole, palju neist võib olla erakogudes. Kuigi kehvades oludes sirgunud Jaan Vahtra tervitas 1905. ja 1917. aasta revolutsiooni, siis kommunist ta kindlasti ei olnud.

Mälestuskivi valmimist toetas Siseministeerium.

Põlva Keskraamatukogu näitusevitriinis on 5. juulini koostöönäitus Tartu Linnaraamatukoguga. Väljas on Jaan Vahtra kirjutatud ja illustreeritud raamatud ning muudki huvitavat.

Lisainfo:
Tiia Viilu
Jakob Hurda nim Põlva Rahvahariduse Seltsi esimees

Tel: 5565 2363

Fotod: Külli Ots
Meediakajastus: