29. märts 2024

Hoidistamine eesti kultuuri – muutused ja järjepidevus

Berliini Eesti Kultuuriseltsil KAMA on rõõm kutsuda Teid laupäeval, 15. jaanuaril kell 16 (CET) kuulama Ester Bardone veebiloengut “Hoidistamine eesti kultuuri – muutused ja järjepidevus”. Loeng toimub Zoomi keskkonnas.

Hoidiste valmistamist peetakse tänapäeval köögipraktikaks, millega eri põlvkondade eesti perenaised on läbi aegade tegelenud. Kui baltisaksa majapidamistes oli mitmesuguste aia- ja metsasaaduste suhkru, vürtside ja äädikaga sisse tegemine levinud tegevus, siis eestlaste seas ei olnud see võimalik enne, kui taluperede elujärg 19. sajandi lõpul paranema hakkas. Aia- ja metsasaaduste hoidistamisest sai möödunud sajandi algupoolel moderniseeruva ühiskonna praktika – vastavat õpetust hakati jagama aiandus- ja kodumajanduskoolides ning keedukursustel, mis 1920.–1930. aastatel toimusid pea igas külas. Seejärel sai hoidistamisest kultuurilist järjepidevust kandnud kultuuripraktika, mis ühendas sõjaeelse vabariigi ja Nõukogude Eesti kodust toiduvarumist. Olgugi et ametlik retoorika lubas perenaised köögiorjusest vabastada ja toiduainetetööstus pidi pakkuma rikkalikku valikut konserve, tegeleti nõukogude tegelikkuses kõikvõimalike hoidiste valmistamisega läbi mitme kümnendi. 2000. aastatest on hoidistamine tarbimisühiskonna toidukülluses omandanud uusi tähendusi – praktilisest vajadusest on saanud teadlik praktika, mida tehakse erinevatel põhjustel.

Loengule järgnevas arutelus on kõik oodatud jagama oma kogemusi ja emotsioone seoses koduste hoidiste valmistamise ja tarbimisega. Miks on omavalmistatud hoidised olulised ka võõrsil elavatele eestlastele? Kellelt hoidistamist õppinud oleme? Miks me seda teeme? Milliseid hoidiseid peame perekonna traditsiooni kuuluvaks? Millised uudsed hoidised oleme enda jaoks avastanud?

Ester Bardone on etnoloogia lektor Tartu Ülikoolis. Tema uurimisteemadeks on eesti toidukultuur 20. sajandil ja tänapäeval ning kultuuripärandiga seotud küsimused. Neil teemadel on ta avaldanud nii teadusartikleid kui ka populaarteaduslikke kirjutisi, viinud läbi koolitusi ja pidanud ettekandeid. Ta on üks raamatu 101 Eesti toitu ja toiduainet autoritest. Kui toidust mõtlemisest ja kirjutamisest aega üle jääb, siis meeldib talle ka süüa teha.

Registreerimine: https://forms.gle/MbF9eVfncnxMy6Gg6

Toidukultuurile pühendatud loengusarja läbiviimist toetab Eesti Kultuurkapital.

Kohtumiseni loengus!

Parimate soovidega

Berliini Eesti Kultuuriselts KAMA juhatus

Ester Bardone_Hoidistamine eesti kultuuris