28. märts 2024

Jõulukohvik-kontsert Mikkelis

18.12.2021 toimus Mikkeli Eesti Keskuse Eesti toas koostöös Vähemusrühmade tugiühinguga Omega ja Mikkeli linna kultuuriosakonnaga mitmekultuuriline jõulukohvik-kontsert.

Jõuluelamust pakkus Mikkeli mitmekultuuri esindaja, tõeliselt andekas multi pillimängija (klaver, viiul, kitarr, saksofon jm.), muusikust vanameister Jendrek Prusak, kes on sünnipäraselt poolakas, aga Mikkeli on koduks olnud juba viis kümnendit. Jendrek on ka maailmanägu mees, kes Mikkelis ehitas neli laeva, millega maailmale koos perega mõned tiirud peale sai tehtud ja kõikjal ka muusikat viljeletud. Muide uus omanik tema purjelaevale Serenadale on eestlane. Oli nauding kuulata muusikat, aga ka neid imehuvitavaid lugusid…

Jõulukohviku pidulauda katsid MEKi oma väljamõeldud retseptide järgi toidud. Kuna odratang on vana Eesti toit, nii pudrus, valges vorstis, kui ka verivorstis, sai pakutud vana kangast uues moodsas kleidis tangusalatite näol. Oli punane tangu-peedi-küüslaugu-pohla salat ja valge tangu-riisika-sibula salat majoneesi-mädarõika kastmega. Kohvi kõrvale maitses kapsa-porgandi pirukas muretaignas ning magustoiduks kama-kaneelivaht pohladega. Miks mitte ka kodudes asendada näiteks riis odraga ja seega kummardada esi-isasid.

Publik oli ka mitmekultuurne ja eesti pere tuli uudistama suisa Espoost.

Osana Mikkeli mitmekultuursusest saab kõnnitud selles rütmis- pakkudes teavet eestlastest esiisade kombestikust, sulandudes kosmopoliitsesse tänapäeva, tehes omanäolisi sündmusi kokku segatult midagi sealt, siit ja kaugemaltki….nagu vanastigi….nii muutub tänane eilseks ja homme on, mida mäletada!

Rahulikke jõule!

Eva Bellen
Mikkeli

 

1 thought on “Jõulukohvik-kontsert Mikkelis

Comments are closed.