28. märts 2024

Suurpõgenemise 77. aastapäeva tähistamine „Minna ei taha kuid jääda ei saa“

PRESSITEADE

Käesoleva aasta septembris möödub 77 aastat 80 000 eestlase Läände põgenemisest naasva Nõukogude terrori eest. Suurpõgenemise aastapäeva on mälestatud traditsiooniliselt üritustesarja korraldamisega, ja sel aastal on rõhuasetus tutvustamaks pagulaseestlaste panust EV taasiseseisvumisel.

16. ja 23. septembril toimuvad Madis Somelari (Tallinna Reaalkool) ja Iivi Zajedova (Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu) modereerimisel virtuaalsed teemapäevad pagulaseestlaste ajaloost, kultuuriloost ja nende panusest EV taasiseisvumisel. Oodatud on nii õpilased, õpetajad kui ka teised huvilised. Registreerimine: https://tinyurl.com/2483uzcs  

Virtuaalpäevade osavõtjad ja Vabamu külastajad on oodatud osalema võistlustööde konkursil: „Mida uut sain teada pagulaseestlaste eluolust ja  panusest Eesti taasiseseisvumise protsessis?” 1-4 leheküljelised tööd on oodatud hiljemalt 1. oktoobriks, 2021 aadressil suurpogenemine@gmail.com. Auhinnaks on põnev külastus Riigikokku.

19. septembril kell 11 tähistatakse suurpõgenemise aastapäeva Puise rannal, kus avatakse pidulikult infotahvel ja kell 15 toimub pärja heitmine Soome lahte mälestamaks suurpõgenemisel hukkunuid. 

20. septembril kell 17-19 toimub okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu teabeseminar: “30 aastat Eesti Vabariigi taasiseseisvumisest” Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu ja Tammepuu Eesti Klubi MTÜ korraldusel. Esietendub Tallinna 32. Keskkooli õpilaste ühevaatuseline näidend “Kutsumata külalised” Eva Kalbuse juhendamisel ning nautida saab Londoni noore muusiku Kymbali Williamsi rahvalaulude arranžeeringuid. Videotervituse saadavad välisminister Eva-Maria Liimets, Marju Rink-Abel (ERKÜ, USA), Juho Looveer (AESL, Austraalia), Karl Altau (JBANC, USA). Külalistena on kohal Ülle Ederma (USA), Riina Kindlam (Kanada), Mari-Ann ja Tunne Kelam, Harry Liivrand, Angela Arraste. Seminaril osalemiseks saab registreeruda: https://surveyheart.com/form/61280b0a30f5420e52a3c500 ning otseülekannet on võimalik jälgida siin: https://fb.me/e/95vpvcUMv

Lähemalt www.facebook.com/suurpogenemine1944

22. septembril kell 18 toimub EELK Haapsalu Jaani kirikus suurpõgenemise mälestuspalvus ja laeva Moero votiivi õnnistamine.

Suurpõgenemise 77. aastapäeva raames on võimalik külastada kahte erinevat näitust. 21. septembril avab Harry Liivrand TLÜ Akadeemilises Raamatukogus näituse “30 aastat iseseisvumise taastamisest välis- ja kodu-Eesti kirjanduses.” 15.-21. septembrini on Tantsupeomuuseumis avatud näitus “Aili Eistrat ja Ernst Idla – tähelepanuväärsed Eesti kultuuri hoidjad Inglismaal (London) ja Rootsis (Stockholm).

Eesti Lipu Liit palub 19. septembril, 2021 hõisata eesti lipud.

Meenutuseks, et 2019. aastal pöördus Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu (ÜEKN) Eesti Vabariigi Riigikogu poole ettepanekuga kinnitada 19. september suurpõgenemise mälestuspäevana eesti tähtpäevade kalendrisse. ÜEKN loodab, et ettepanek saab peatselt Riigikogu toetuse.

Rohkem infot: www.suurpogenemine1944.wordpress.com

www.facebook.com/suurpogenemine1944

Korraldajad: Suurpõgenemine 1944 toimkond /Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu ja Tammepuu Eesti Klubi MTÜ 

Kontakt: suurpogenemine@gmail.com 

Täname koostööpartnereid: Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu, Riigikogu Välis-Eesti toetusrühm, EV  Välisministeerium, Tallinna Vabatahtlik Merepääste MTÜ, IRENE, Tantsupeomuuseum, TLÜ Ak. Raamatukogu, Riigikantselei, Tallinna 32. Keskkool, Tallinna Reaalkool, Eesti Evangeelne Luterlik Kirik, Tallinna Linnavalitsus, Eesti Lipu Selts, Eesti Memento Liit, Tallinna Linnavalitsus