29. märts 2024

Narvas õnnistati eesti lippu

Käesoleva aasta 4.juunil – Eesti lipu sünnipäeval, andsid Riigikogu esimees Jüri Ratas ja Eesti Lipu  Seltsi esimees Jüri Trei Toompeal üle piduliku kandelipu Narva Eesti Seltsile. Seltsi eestseisus määras lipu sisseõnnistamise pühapäevale 22.augustile. Tegu sai teoks. Pühapäeval kogunesid seltsi liikmed Narvas Vabaduse 20 teise korruse suurde saali. Pastor Urmas Karileedi poolt viidi läbi uue sinimustvalge lipu sisseõnnistamine. Saali oli kogunenud seltsi liikmed ja külalised. Praeguste piirangute tõttu ei saanud olla osalisi üle viiekümne. Kutsutud olid Ida-Virumaalt valitud Riigikogu liikmed, seltsi taastamisjärgsed eestseisuste esimehed ja  mtü Vanatare ning Narva-Jõesuu eestlaste seltsi „Kalju“ esindajad.

Pastor Urmas Karileet rõhutas oma kõnes lipu funktsiooni kui “… samade ideaalide või ülesannete“  tõttu koondunud isikuid ühendavat tegurit. Õnnistamisele kandis lipu Laur Johannes temale assisteerisid Alli-Riin Pärtels ja Francesca Johannes – kõik kolm Narva Eesti Gümnaasiumi õpilased. Esimese naela uude lippu lõi Urmas Karileet. Edasi olid Rein Annik, Mart Pung, Silvia Ilmenskaja, Kairi Johannes ja Ants Liimets.

Õnnistamise lõpus võtsid sõna Rein Annik, kes soovis seltsile pikka iga ja rõhutas seltsi vajalikust Narvas. Külaline Jüri Trei avas lipu kinkimise tagamaid, mainides, et peaasjalikult kingitakse lipuseltsi poolt lippe nii tublidele eesti seltsidele ja koolidele kodumaal ja väliseesti seltsidele. Kuid Narva Eesti Selts asub Eesti piiril ja on juba üle 147 aasta hoidnud Narvas eesti keelt ja kultuuri au sees ja igapäeva kasutuses (niivõrd kuivõrd see oli võimalik okupatsiooni tingimustes). Kõrgema riigiametnikuna võttis osa ja andis ka oma head soovid edasi pr. Irene Käosaar.

Lõpetuseks tantsisid Narva Eesti Seltsi „Värtnad“ ja lauldi ühiselt „On kallis mulle kodupaik“.

Kõigile osavõtjatele oli kaetud väikene kohvilaud kus ei puudunud eestlastele nii maitsvad kiluvõileivad kui ka Narvale omased silmud.

Ants Liimets
Narva