29. märts 2024

Jõulutervitus Peterburist

18. detsembril 2020 toimus Peterburis virtuaalses formaadis festival “Erinevuste ühtsus”. Festivali korraldaja, Peterburi Kultuuri- ja Vabaajakeskus, kutsus rahvuslikke loomemeeskondi jagama oma rahvuslikke traditsioone. Erinevad folkloorigrupid said tutvustada oma traditsioone, näidata ette mõne rahvusliku toidu valmistamist ning anda ka lühikese kontserdi. Eesti kultuuri tutvustas folkloorirühm Neevo.

Festivalil osalesid lisaks Neevole veel abhaasia tantsuansambel, tšuvaši laulu- ja tantsuansambel, dagestani tantsuansambel Imamat, rahvaluule-tantsuansambel Aia-Ganga.

Seoses jõuludega jutustas NEEVO loo jõulutraditsioonidest Eestis, rääkis rahvatraditsioonide seosest maausuga. Lugu saatis näitlejate (Neevo rühma liikmete) mäng. Toomapäevaga seotud traditsioonid, jõuludeks valmistumine, kes on jõulukits ja miks on Tallinnas korstnapühkija mälestussammas. See kõik oli põimitud kokku minietenduseks.

Räägiti eesti jõululauast. Laual olid verivorstid, kõrvitsasalat, pohlakaste, hautatud kapsas, piparkook ja jõulujook. Publikule räägiti üksikasjalikult kuidas valmistada piparkooki ja jõulujooki. Retseptid võeti eestikeelsetest raamatutest.

Neevo demonstreeris eestikeelset laulumängu “Me lähme rukist lõikama”. Kontserdikavas olid veel tantsud “Jooksupolka” ja “Kõljala lugu”.

Olime selleks sündmuseks pikka aega ja põhjalikult valmistunud. Uurisime palju materjale rahvatraditsioonide kohta. Kirjutasime stsenaariumi. See ei olnud lihtne, kuid väga huvitav ja rõõmus kogemus. Saime ise palju uut ning huvitavat teada.

Häid Jõule ja Uut aastat!

Marina Akimova
Peterburg

Veebiülekannet Neevo etteastest saab vaadata siit: https://vk.com/im?peers=482603&sel=1935751&z=video333224476_456239608%2Fc4c47380610cbbe92d