29. märts 2024

Väljapaneku inspiratsiooniallikas on TARKUS ja TIIVAD

ERMi Sõprade Seltsi auliige Kärt Summatavet, Tartu Ülikooli vabade kunstide professor eksponeerib oma loomingulist teekonda seltsi esinduses. Professori loome-laua vitriini ilmub uusi ideid, ehteid ja joonistusi, mis valmivad professuuri ajal ja järel.

Viienda väljapaneku inspiratsiooniallikas on TARKUS ja TIIVAD. Müütilise päikese-, tule- ja valgusemao ning tiibadega tarkuse-ussi kujund on paljudes vanades kultuurides algvägede, ravi, kaitse ja tarkuse sümbol. Keltide ja skandinaavia viikingite maokujulised ehted, indiaanihõimude liivamaalingud, sküütide raidkivid, egiptuse jumalad, soomeugrilaste ornamendid, india joogide kundalini ning hiina ja euroopa kõrgmeditsiin kujutavad madu erilise austusega. Pärlil on aga paljudes kultuurides headuse ja tarkuse tähendus.

Viies loome-laud on ühelt poolt küll tagasivaade ussikuningale ja taevasele tarkusele, kuid nüüd lendab üle kõige kahepoole tiibadega ehe, mille südamikus keerleb tahiiti pärl. Pärl liigub vabalt ja teda sõrmitsedes-keerutades tulevad lennukad ideed ja mõtted nähtavale.

Fotod ja tekst
Sirje Madisson