28. märts 2024

Eesti kultuuripäevad Krimmis – 2020

5. septembril -Krimmi Eesti kultuuripäevade 2020 ajal viidi läbi etnograafiline ekskursioon Novoestonia ja Krasnodarka küladesse. Oli võimalik tutvuda Novoestonia küla majadga, kohtuda kohalike eestlastega, tutvuda raamatukogus küla ajalooga, kuulata eesti ühiskonnaaktivistide Irina Petrucheki ja Meri Nikolskaja lugusid ning külastastada eesti vana kalmistut.

Raamatukogu fondide täiendamiseks annetati raamatuid, voldikuid, ajalooliste dokumentide koopiaid, ajalehti Krimmi eesti asundustest. Vaikse minuti auks mälestati sõja ajal hukkunud külaelanikke, kelle hulgas on ka eestlasi.

Publikut tervitas rajooni administratsiooni esindaja Julia Vitomskaja.

Üritus jätkus Krasnodarka külas asuvas Eesti Tare- muuseumis, kus osalejad asetasid lilled sõja ja repressioonide käigus hukkunud Krimmi eestlaste mälestussamba juurde. Muuseumi ekskursioon äratas suurt huvi. Novenkoe külast pärit Jelena Astafjeva ja tema tütre Elvira Komari esitlesid eesti rahvuslikku käsitööd-  traditsioonilisi kudumeid, tikitud eesti susse ja omal kangastelgedel valmistatud tooteid. Käsitöölised hoiavad aktiivselt sidet sugulastega Eestist ja täiendavad pidevalt oma oskusi.

Muuseumi pidaja ja eesti kogukonna juht Rita Kadilkina (Kuusk) rääkis eestlaste elust Krasnodarka külas ja õnnitles kohalviibijaid Konchi-Shava Eesti asunduse 157. aastapäeva puhul.

Eesti kultuuripäev lõppes rahvuslike eesti roogade degusteerimisega. Laudadel oli verivorst, Balti kilu, Krimmi hamsa, pirukad kõrvitsa, kartulite, marjade ja kaneelisinaboniga.

Olga Skripchenko (Salman) õnnitles kõigi kohalviibijate nimel sünnipäevalisi ja esitles brošüüri “Eesti köök”.

Üritusest võtsid osa eestlased Simferopoli, Saki, Sevastopoli linnadest, Bakhchisarai ja Krasnogvardeiski rajoonidest. Krimmi eestlased tänavad Rahvaste Sõpruse Maja toetuse ja abi eest ürituse “Eesti kultuuripäevad Krimmis – 2020 Krasnogvardeisky rajooni külades” korraldamisel.

Lugupidavalt
Olga (Salman) Skriptšenko