28. märts 2024

Põnev pühapäev metsade rüpes

24. mail tähistati üle-euroopalist kaitsealade päeva. Rahvast innustati sellel päeval rohkem õues olema. Nii kutsus ka MTÜ Rõka Külaselts loodushuvilisi Eesti esimese metsakaitseala – Järvselja Ürgmetsa matkaradadele.

Järvselja piirkond on tõepoolest üks põnev ja üllatusi täis paik, kus põliste metsalaante elu ja hingust uurib tänapäeva tippteadus. Matk sai aluse Järvselja Jahilossi juurest. Selle käigus vaadati üle eesti kõrgeimad puuhiiglased, kallistati iidset, Tartu Ülikooli vanust Kuningmändi ning astuti läbi metsa rüpes peituva National Geographic´u „kollase akna“.

Matka lõpus nautis seltskond kevadist metsarohelust 28 meetri kõrgusest Rõka kuppeltornist ning tegi tutvust Peramaa Puhkekeskuse ainulaadse suitsusaunaga. Puhkekeskuse pere kostitas matkast osavõtjaid kohalike suupistete ning rammusa supiga.

Osalejatele meeldis kogu päev ja giidiga metsatuur niiväga, et juba söögilauas leppisid paar loodusretkelist kokku ajad matka kordamiseks. Siis on kaaslasteks oma kolleegid ja sõbrad. Tõepoolest, mööda Järvselja metsaradu seigeldes saab nautida meie mitmepalgelist loodust ning hea ülevaate eesti metsanduse ligi 100-aastasest ajaloost. Võimalik, et üheks põhjuseks uuesti Järvselja kanti külastada on ka Peramaa suitsusaun…

Korraldajad MTÜ Rõka Külaselts ja Peramaa Puhkekeskus tänavad ka omalt poolt toredaid matkaselle ning on heal meelel nõus üritust kordama.

Külli Kell
MTÜ Rõka Külaselts

Kaanefotol: ürgmetsast tagasi tsivilisatsiooni rüppe

1 thought on “Põnev pühapäev metsade rüpes

Comments are closed.