28. märts 2024

Haapsalu tõi kokku 17 harrastusteatrit 17 lavastusega

XVI Harrastusteatrit riigifestival toimus 17.-19. jaanuaril Haapsalus. Parimaid tunnustasid Anneli Saro ( (Tartu Ülikooli teatriteaduse professor), Edite Neimane (lavastaja ja teatripedagoog Riia, Läti), Rait Avestik (teatrikriitik) ja Rainer Elhi (TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia teatritudeng).

Kuigi harrastusteatrite riigifestivalile pääses 49 esitatud lavastusest vaid 17, oli tase siiski üsna erinev, sest mõnel õnnestus festivalietendus võõras ruumis paremini ja mõnel halvemini. Samas 4-5 harrastusteatri lavastust sobiksid oma tasemelt ka kutselise teatri repertuaari.

Üllatav ja imeline on see, et meie harrastajad mängivad maailmakirjanduse klassikat – Shakespeare’i, Beckettit, Mrožekit, Lagarce’i – ning teevad seda väga hästi. Harrastajatel tasub mõelda, kas see on juhus või reegel, et nimetatud autorite tekstidel põhinevad lavastustused said kõik ka premeeritud. Mina näen siin seaduspära – tugevale tekstile on lihtsam ehitada tugevat lavastust.

Samas tuleb tunnustada ka näitekirjanikku-näitlejat-lavastajat Janno Puuseppa, kes osales festivalil koguni nelja lavastusega ning sai premeeritud mitmes kategoorias. Kuigi meil on väga orgaanilisi ja andekaid harrastusnäitlejaid, on veelgi olulisem, et harrastajatega tegeleksid koolitatud lavastajad. Sellel festivalil paistiski silma, kuidas koolitatud ja kogemusega lavastajad oskavad erineva tasemega näitlejad ühes stiilis mängima panna ning ei jäta kedagi abitult lavale seisma.

Anneli Saro


GRAND PRIX
SALME TEATER “Suvepäev” Slawomir Mrožek, lavastaja Jaanus Nuutre

LAUREAAT
OOMERITEATER „Meie, kangelased“ Jean-Luc Lagarce lavastaja Maret Oomer
TAMMSAARE TEATER “Sõnad. Vaikus. Muusika.” Samuel Beckett lavastaja Tiit Alte
PALAMUSE AMATÖÖRTEATER “Ma ja Sa” Janno Puusepp lavastaja Janno Puusepp

ERIPREEMIAD
Helikujunduse, valguskujunduse ja atmosfääri loomise eest lavastuses “Igavene kapten”
SALME TEATER

LAVASTAJAPREEMIA
JANNO PUUSEPP lavastused “Leivi”, “Ma ja Sa”, “Sviit sünnipäevaks” ja “Ilu otsides”

NÄITLEJAPREEMIA
ROLAND NOVOSELTSEV lavastuses „Sviit sünnipäevaks“ Vilde Teater


Kaanefotol: Vilde Teater, “Sviit sünnipäevaks”. Laval Kristiina Metsanurk, näitlejapreemiaga pärjatud Roland Novoseltsev ka Veiko Saago.

Alumisel fotol: Grand Prix Salme teater Slavomir Mrožek “Suvepäev”. Laval Rainer Miller, Heidi Pähn ja näitlejapreemia laureaat Kristjan Arunurm.