29. märts 2024

Siberis kutsuti kõiki eesti tantsude õpituppa.

Kransojarski krais toimusid soome-ugri rahvaste hõimupäevad esimest korda 1995. aastal. Algatuse selleks andsid toona Krasnojarski Eesti Selts ja Siberi Soome Selts Ingria. Selle aasta festivali korraldas eesti selts.

28. oktoobril avati Krasnojarski Riiklikus Raamatukogus maalinäitus “Esivanemate traditsioonid”, kus olid esitletud Venemaa Kunstnike liidu meistri, mordva kunstniku Viktor Rogatševi tööd. Kunstnik keskendus rahvuslikele kostüümidele ja ornamentidele, mida ta oli oma lapsepõlves näinud.

Näitusel oli samuti väljas tema kollektsioonist pärinev mokša naise kostüüm, 20. sajandi algusest. Viktor hoiab hoolega tallel vanaema ja vanavanaema kostüüme, ehteid ja käsitsi valmistatud jalanõusid.

Raamatukogu saalis toimus etnolaat, kust oli võimalik soetada käsitööd eesti, seto, ersa ornamentide ja teiste sugulasrahvaste sümboolikaga.

Raamatukogu etnokultuurilises osas toimus loengnäitus “Kes on soome-ugrilased?” Lingvist ja seltsitegelane Vera Oinets tegi esitluse “Miks me oleme sugulasrahvad?” soome-ugri ja samojeedi keelkonna arengust ja keelepuust.

Väliskeelte osakonnas toimus nende rahvaste kirjanduse ja kultuuritraditsioonide näitus.

Loomulikult ei puudunud sellel päeval ka kontsertprogramm. Õhtujuhid oli Nikanor ja Maria. Esinesid Ersa selts, eesti folkloorirühm, seto laulude ansambel Lill Haida külast, juhendaja Tatjana Medetskaja. Esines lasteansambel Kullerkupp. Lauldi ersa keeles, külalised Soomest esitasid vanu meloodiaid rahvuslikul karjala kandlel ja laulsid mõned laulud.

Toidulaual oli eesti pirukas, soome piirakka ja Ungari pite. Laual olid mordva pähklid, sült, kodukali ja korbid. Võimalik oli vastastikku retsepte vahetada.

Hõimupäev lõppes rahvuslike tantsude, üheslaulmise, naljade ja suhtlusega.

Vera Oinets,
Krasnojarstki Eesti Selts

Fotogalerii

siit: 

ja siit: 

1 thought on “Siberis kutsuti kõiki eesti tantsude õpituppa.

Comments are closed.