29. märts 2024

Tartumaa rahvateater pälvis tunnustuse

10.-12.augustini toimus järjekordne külateatrite festival Saaremaal Kärla Rahvamajas. Tartumaa LendTeater võttis sellest osa nagu igal aastal. Seekord sõitsime festivalile lavastusega “Pasjanss ehk Alatu kättemaks”, mis alles hiljaaegu Elva LendTeatris rambivalgust nägi ning kohalikult publikult sooja vastuvõtu sai.

Juba mitmendat aastat on külateatrite festival avatud kõigile soovijatele, mis tähendab, et etendusi mängitakse mitmes mängupaigas paralleelselt ning parimagi tahtmise korral ei saa seetõttu kõiki lavastusi vaadata, vaid tuleb teha valik. Teadlikum publik oskab juba varasemate kogemuste põhjal oma eelistusi seada – on kujunenud trupid, kelle töid kindlasti näha tahetakse. Rõõm on tõdeda, et ka LendTeater on üks sellistest.

Ka žüriid oli jagatud kolme mängupaiga vahel ning iga žürii nägi erinevaid lavastusi ja tegi oma otsused nähtu põhjal.

LendTeatrile Väino Uibo kirjutatud ja lavastatud näitemäng pälvis seekordsel külateatrite festivalil positiivse tagasiside ning kaks meie näitlejat pälvisid tunnustuse fantastilise mängu eest: Margus Möll hinnati parimaks meesnäitlejaks ning Kaidi Koppel sai näitlejapreemia

Autor ja lavastaja Väino Uibo pälvis lisaks žürii eripreemia , keda tunnustati nii LendTeatri “Pasjansi” kui ka Saaremaa Teatri “Naised meeste maailmas” autorluse ja lavastamise eest. Lavastus “Naised meeste maailmas” pälvis ka laureaaditiitli. Festivalil osales kolmaski Väino Uibo lavastus – Tartu Tubateater mängis Hugo Raudsepa näidendit “Põrunud aju õnnistus” ja selles lavastuses peaosa mänginud Toivo Prostang pälvis samuti näitlejapreemia.
Tuleb tõde tunnistada, et Väino Uibo teeb näitlejatega väga head tööd!

Meie rõõmuks on ta valmis edaspidigi LendTeatriga koostööd tegema ja sellest on nii LendTeatril kui ka Elva inimestel ainult võita – tugeva lavastaja käe all valminud lavastused pakuvad nauditavaid teatrielamusi kõigile vaatajaile.

Tartumaad esindasid veel Vilde Teater ja Rainbow. Vilde mängis Janno Puusepa “Muinasjutt”. Lavastaja Janno Puusepp, laval olid Kristiina Metsanurk, Andrus Novoseltsev, Katrin Kivi, Veiko Saago. Rainbow mängis Rein Annuki “Ärimehe lapsepõlv”. Lavastaja Rein Annuk, laval Rein Annuk. Viimane pälvis ka näitlejapreemia.

FESTIVALI KOKKUVÕTE

Festivalil sai vaadata 34 harrastusteatri esituses 35 etendust.

Tunnustust jagasi festivali lavastustele kolm žüriiduot.

Näitlejapreemiad:
GERRY GRÜNBERG lavastuses “Vandekohus” – Tornimäe Tungal
INGRID HOLM lavastuses “Vandekohus” – Tornimäe Tungal
KAIDI KOPPEL lavastuses “Pasjanss” – LendTeater
PIRET DREIMANN lavastuses ꞌꞌSee, kes avab ukseꞌꞌ – On 1 teater
JANE LUMIJÕE lavastuses ꞌꞌSee, kes avab ukseꞌꞌ – On 1 teater
REIN ANNUK lavastuses “Ärimehe poisipõlv” – Rainbow

Žürii eripreemiad:
VÄINO UIBO lavastuste „Pasjanss“ ja “Naised meeste maailmas” eest
ARGO JUSKE lavakujunduse eest lavastustes „Kosilane Rakverest“ ja ꞌꞌSee, kes avab ukseꞌꞌ
PÄRNU-JAAGUPI ALEVITEATERI RÄNDTIRTSUD LAVASTUSELE “Minu ema päkapikk” ebatavalise jõululoo eest.

Airé Pajur,  LendTeater

Rein Annuk, Vilde teater