28. märts 2024

Järelkaja Seto festivalile Siberis

22 – 30. juunini toimus Haidaku külas Siberis Seto kuningriigi festival. Suur aitäh kõigile, kes aitasid meil korraldada Seto päevi Siberis! Külalised, nende hulgas endised külaelanikud,  saabusid Haidaku külla Partizanski rajooni Krasnojarskist, Zelenogorskist, Sosnovoborskist, Ujarist, Rõbinskist, Manski rajoonist ja Eestist. Peoplats oli kenasti kaunistatud. Pidu algas rongkäiguga, Seto hümni laulmise ja selle saatel  Seto lipu heiskamisega.

Õnnitlused, tervitused ja autasustamine olid kolmes keeles: vene, seto ja eesti. Siberi setod on säilitanud vanu laule ja traditsioone, pidupäevadel pannakse selga rahvariided, millest mõned on säilinud juba 100 aastat.

Festivali kontserdiprogrammi alustas vokaalgrupp Okolitsa Partizanski rajooni Zapasnoi Imbeži külast Vladimir Kadotšnikovi juhatusel. Esmakordselt esines seto festivalil vokaalansambel Laulev Süda Partizanski rajooni keskkoolist.  Julia Saraskina Partizanski rajooni Veršino-Rõbnoje külast laulis vana rahvalaulu. Olga Velitševa Partizanskoe külast esitas meloodiaid domral. Kontserdiprogrammi jätkasid head naabrid ansambel Okolitsa ja Svetlana Kanarik Manski rajooni Bolšoi Unguti külast. Osavõtjad tervitas Imbežski külanõukogu juht Juri Žirnov. Seejärel esines vokaalgrupp Visiit Bolšoi Ungutist Viktor  Žuravljovi juhendamisel. Jätkasid seto kollektiivid. Esines folkloorikollektiiv Pääsulind Novaja Petšora külast. Kõlasid rahvalaulud eesti ja seto keeles. Krasnojarski folkloorirühm esitas vana hällilaulu, kuidas “kuumal suvepäeval laps magas heinamaal ja kägu talle kukkus”. Peoperemehed  Haidaku küla ansamblist Lill  esitasid uue programmi sellest, kuidas seto  naised lähevad oma igapäevatööle heina niitma, pesu pesema, käsitööd tegema. Alati koos lauluga.

Äkitselt on kuulda hõiset: “Külalised tulevad meie juurde, setod – nad on pärit Eestist.” Ja jälle laulud, laulud, laulud.

Esinesid külalised Eestist: Tiit Sibul, Andreas Kalkun, Piret Tillo, Siiri Toomik, Aino Koser, Anneli Jürison,  Margret Jürison, Anne Veesaar. Lõpuks laulsid siberi ja eesti setod koos.

Seto laule laulsid folklooriansambli  жарок lapsed Galina  Evsejeva juhendamisel. Lasteetenduse “Vanaisa, vanaema ja kana” valmistas ette külaline Eestist, näitlejanna Anne Veesaar. Peoplats oli rahvast tulvil  ja näitlejatel tuli etendust korrata.

Muuseum pani välja  uue näituse. Sel aastal viidi läbi  meistriklassid vööde ja seto pitside valmistamiseks. Festival jätkus seto rahvatantsude meistriklassidega täiskasvanutele ja lastele. Kõikidele  külalistele oli kaetud pidulik laud. Laual olid traditsioonilised seto söögid: kodujuust, täidetud munad, hautatud mulgikapsas, külmsupp, kohupiim, erinevad pirukad ja pannkoogid.

Festivalile tulid mitme  rahvuse esindajad erinevas vanuses ja mitmesuguste  elukutsetega. Inimesed tänasid suurepärase programmi eest. See oli tõeline folkloor ehtsad kostüümid ja vana laulutraditsioon.   Spetsialistid kommenteerisid nähtut-kuuldut vene keeles ja tõlkisid ka muusikateoste sisu. SETO FESTIVAL SIBERIS – ühendab kõiki, kes on huvitatud selle kogukonna kultuurist. Kogukonnast, kes on saarekesena suurel Venemaal säilitanud oma keele ja kultuuri, vaatamata pikale ajaloolisele lahutatusele oma päris kodumaast.

Vera Oinets,

Krasnojarsk

Fotod Dmitri Proshkin (Zapasnoi Imbezhi küla), Amalia Nikitina.

Galerii: