28. märts 2024

Luksemburgis toimus 16. juunil meeleolukas jaanipidu

Jaanipidu, mida peeti juba 15 korda. Aastast 2011 on pidu toimunud kohalikele skautidele kuuluval lõkkeplatsil Senningerbergis. Aasta-aastalt on Luksemburgi eestlaste jaanipeod üha rahvarohkemad: seekord oli osalejaid 300 ringis, nendest lapsi umbes sadakond. Ürituse tihedast programmist leiab alati igaüks oma, seejuures on üritus kujunenud aastate jooksul traditsioonirohkeks.

Rahvamuusikat mängis Wäega Wärk Raplamaalt. Traditsiooniliselt on jaaniku muusikud pärit sellest Eesti maakonnast, mille raskustes suurperesid on Luksemburgi Eesti Selts jõulude ajal LESi heateo raames toetanud.

Nagu ikka rõõmustasid pidulisi etteastetega ka Luksemburgis ja selle ümbruses elavatest eesti naistest koosnev ansambel Meloodilised Tordid ja naisrahvatantsurühm Laiali. Sportmänge ja võistlusi jagus nii lastele kui ka suurtele. Luksemburgi eestlaste jaanipidu kaunistab alati korralik suur jaanituli. Enne tule süütamist sai taevas imetleda mudellennukite sõud.

Soolase- ja magusalaud kaeti ühiselt, osavõtutasus sisaldusid grill-liha ja -vorstid ning grillitud köögiviljad. Baarist sai osta jooke, sh Eesti kalja ja (käsitöö)õlut. Hiliste õhtutundideni jätkunud tantsu ja tralli, nalja ja laulu tehti ise.

Jaanipidu aitab korraldada suur hulk vabatahtlikke, kes moodustasid seekordki väsimatu grillitiimi ja köögitoimkonna, aga kes organiseerisid ka mänge, korraldasid baari tegevust, juhatasid pidulisi sissepääsust edasi, majutasid muusikuid ja pakkusid neile küüti, sättisid heli, püüdsid tabada peomeeleolu foto- ja videotehnika abil. Ja lõpuks koristasid õhtul ja hommikul peoplatsi. Suur tänu ja sügav kummardus neile ja peolistele!

Sel aastal kutsusime osalejaid üles olema keskkonnasõbralikumad ning rõõm oli näha, et paljudel olid kaasas oma korduvkasutatavad piknikunõud ja topsid-klaasid. Kokkuvõttes oli peojärgne prügihulk eelnevate aastatega võrreldes oluliselt väiksem.

Ülevaate saatis Mari-Liis Kivioja,

Luxembourg

 

1 thought on “Luksemburgis toimus 16. juunil meeleolukas jaanipidu

Comments are closed.