28. märts 2024

Tšehhi-Eesti Klubi novembrikuu sündmused

November oli Tšehhi-Eesti Klubile täis erinevaid põnevaid tegevusi – ühiselt sai tantsitud eesti rahvatantse nii Londonis kui Prahas ning kahes Tšehhi linnas – Kroměřižis ja Pardubices toimusid Eesti päevad, kus erinevate tegevuste kaudu tutvustati Eestit.

Londonis
EKSÜ liikmena on meile tähtis hoida ühendust nii kodumaiste kui ka väliseesti organisatsioonidega. Seetõttu oli meeldiv saada kutse Londoni Eesti Seltsilt tantsu aluste tutvustamiseks 31. oktoobril ja 1. novembril. See oli kõigile väga tore kogemus, alustasime isegi ettevalmistusega jaanipäevaks – koreograafia loomisega Veljo Tormise „Raua needmisele“.

Praha Tantsutuba
Novembris avasime Prahas Tantsutoa, kus kolmel korral kokku saades õpiti selgeks mitu eesti rahvatantsu. Kohal olid nii lapsed kui ka täiskasvanud ja üheskoos veedeti väga meeldivalt aega.

Eesti päevad Tšehhis
Novembris sai Tšehhi-Eesti Klubi kutse osaleda Eesti päevadel kahes linnas – Kroměřižis ja Pardubices. Mõlemad kutsed olid seotud Eesti eesistumisega Euroopa Liidus. Kroměřiži Eesti päevi korraldas Tšehhi saadik Euroopa Liidus. Ürituse avas Eesti suursaadik Tšehhis Sten Schwede, sellele järgnes vestlus, mida juhtis Tšehhi raadio saatejuht. Pooleteist tunni jooksul vastasid saatejuhi ja publiku küsimustele Josef Miškovsky ja Iivi Zajedova Tšehhi-Eesti Klubist.
Eesti päevadel oli veel avatud fotonäitus, toimusid loengud, esitleti tõlgitud raamatuid, maitsti eesti traditsioonilisi toite jms. Viimane päev oli Eesti Klubi korraldatud kontserdi päralt. Esitati eesti rahvatantse, sealhulgas Tohvelmanni „Külvajat“, mida täiendasid rahvalulud Brno kolmeliikmeliselt eestlaste lauluansamblilt.

Iivi Zajedova (paremal) koos Brno lauljatega

Kontsert võeti väga hästi vastu ja sai suurepärase tagasiside Tšehhi parlamendi ajalehes. Kokku kestis üritus kuus päeva.
Pardubices esinesid kolme päeva jooksul ettekannetega Tšehhi-Eesti Klubi kolm liiget, ettekandeid värskendas rahvatants ja endi poolt valmistatud eesti külmlaud.

Järgmisena on Tšehhi-Eesti Klubil kavas korraldada 14.-17.02.2018 koos EKSÜ ja Londoni Eesti Seltsiga Eesti Päevad Praha Muusikaakadeemias.

Head EKSÜ liikmed, olete kõik lahkesti kutsutud osalema!

Iivi Zajedova