28. märts 2024

Londoni Eesti Seltsi sügishooaeg

Londoni Eesti Seltsi sügishooajal (järg tihedale tänavusele kevadhooajale) toimus hariv kultuurivahetus Londoni väliseestlaste kogukonna ja eesti loomeinimeste vahel. Selts korraldas kultuurisündmusi, mis aitasid aktiivselt kaasa kaasaegse rahvusvahelise eestluse kultuuri kujundamisse nii väliseestlastele kui ka kohalikele.

Londonis toimusid järgmised põnevad üritused:

Tantsude töötoad
Tšehhis elav eestluse eestvedaja PhD Iivi Zajedova külastas Londonit ja viis 31. oktoobril ja 1. novembril läbi töötoad, kus ta tutvustas kohalikele eesti tantsuhuvilistele tantsude põhitõdesid ja tantsutehnikat. Lisaks aitas ta kaasa EV100 tähistamiseks mõeldud koreograafiaga. Õpetaja Zajedovat oodatakse pikisilmi tagasi Londonisse, et jätkata põnevate tantsutehnikatega.

Täpsemalt toimunust saab lugeda seltsi kodulehel – Iivi Zajedova  tantsutöötoad

Eesti ajalootund
Eesti ajaloolane Ott Sandrak sõitis Londonisse, et tutvustada kohalikele eesti ajalugu läbi aastatuhandete. Tema loeng võeti vastu pea täissaaliga ning enamus osavõtjaid olid mitte-eestlased. Ajaloolane rääkis inglise keeles ning vastas hiljem personaalselt paljudele tekkinud küsimustele. Ajalooloeng oli üks osa EV100 avaüritusest Londonis.

Täpsemalt saab ülevaate – Eesti kultuuripäev Londonis.

Jõulupidu
Noor talendikas laulupoiss Mikk Kaasik tutvustas eestlastele Londonis eesti jõulutraditsioone. Tema lõbus ja vahetu suhtlemine nii laval kui ka töötoas oli eeskujuks paljudele noortele Londonis. Eesti lapsed ei saa alati osa võtta eesti traditsioonilistest jõuludest ja nii korraldab selts regulaarselt jõulupidu koos eesti toidu, muusika ja mängudega. See on rahvarohkeim ja meeldejäävaim eestlaste üritus Londonis.

Jõulupeol toimunust saab ülevaate – Londoni eestlaste Jõulupidu 

Londoni Eesti Selts tänab Eesti Kultuuriseltside Ühendust, et tänu regulaarsetele koosviibmistele sai teoks kaasahaarav infovahetus Londoniga ning sai teoks mitu vajalikku üritust väliseestlastele.

Kultuuriüritused viidi läbi tänu toetusele Eestist – toetasid Kultuuriministeerium ja Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus. Ürituste vastu oli suur huvi ja sellega tõsteti teadlikkust eesti kultuuri kohta Londonis.

Soovime kauneid jõule kõigile kodumaal ja võõrsil!

Evelin Siilak
Londoni Eesti Seltsi juhatuse esinaine