28. märts 2024

Londoni ja Oslo rahvatantsurühmad uute tantsuoskuste jahil

Oktoobrikuu viimasel nädalavahetusel sõitsid Oslo eestlased külla Londoni eestlastele, et teineteiselt uusi tantsusamme õppida ning üheskoos rahvusvahelisel folkloorifestivalil meie väikest riiki ja tantsukultuuri esindada.

Otsus ühendada rahvatantsurühm Viikingid Oslost ja Londoni Eesti Seltsi tantsijad sai teoks rühma juhendajate Raido Bergsteini ja Marje Remmeti eestvedamisel. Idee sai alguse pool aastat varem, kui kohtuti juhuslikult rahvusvahelisel tantsupäeval Londonis, Buckinghami palee juures, mille korraldas väliseesti tantsijaid ja rahvatantsurühmi ühendav Estonian Folks. Leiti, et miks mitte teha ühine tantsulaager ja võimalusel ka koos esineda. Mõeldud-tehtud!

Nii võisidki Notting Hilli linnaosa elanikud näha meeleolukat seltskonda eestlasi. Eesotsas olid kaks kiire sammuga matkalist, kellele järgnes pikaleveniv ja aeglasemat tempot paluv rühm. Tegemist oli Viikingitega, kes olid teel Eesti Majja Londonis, et reede pärastlõunal alustada esimese tantsutrenniga. Reedene plaan nägi ette kiire oslokate trenni, millega ühinesid poole pealt ka Londoni tantsijad. Trenn oli edukas – viimased detailid ja muudatused tantsude koreograafias said läbi räägitud ja mugandatud, et mõlemad rühmad saaksid koos tantsida.

Õhtul toimus Oslo rühma tervitamiseks Estonian Folks korraldatud ametlik „väliseestlaste tutvumisõhtu,“ kus koos tantsijatega osales ligi poolsada eestlast. Kohalikele Londoni eestlastele esineti mõlema rühma parimate paladega. Toimus ka Oige ja Vasemba töötuba, millest kõik üritusel osalejad osa võtsid. Nagu eestlastele omane, ei saadud algul vedama ja lõpus enam pidama. Väga kihvt oli näha inimeste siirast rõõmu, kui viimaks kõik keerulised kombinatsioonid, nagu põimumine ja kätlemine, välja tulid. Väga vahva simman kohalike Londoni eestlastega tõeliste eesti suupistete ning Eesti päritolu auhindadega! Siinkohal suur tänu praegu Londonis baseeruvale Estonian Folksile võõrustamise eest – oli väga meeldejääv õhtu!

Londoni rahvatantsijate juhendaja Marje Remmet kollases seelikus, 
Oslo Viikingite juhendaja Raido Bergstein eesreas paremalt esimene

Laupäeval oodati kahte Eesti välisrühma esinema „Dance Aroud the World“ rahvusvahelisele kultuurifestivalile. Tegemist on kahepäevase kultuuriüritusega, mille eesmärk on tutvustada eri riikide rahvatantsu ja -muusikat Londoni multikultuurses ühiskonnas. See üritus on juba 16 aastat vana ning kasvanud iga-aastaseks sündmuseks üle 1100 osavõtjaga. Sel aastal oli esindatud üle 40 erineva grupi, kes lisaks oma riigi tantsutraditsiooni näitamisele korraldasid töötubasid, et ka festivali publik ja osalejad saaksid õppida nende tantse. Festival toimus English Folk Dance and Song Society keskuses Camden Towni linnaosas.

Viikingite kaunid Tori kihelkonna rahvarõivad said Londoni tänavatelt palju kiidusõnu. Tunti huvi, kust ollakse pärit, miks kantakse rahvarõivaid, ning imestati, et noored sellise uhkusega oma riigi rahvariideid kannavad ja vabatahtlikult rahvatantsu viljelevad. Kui muidu Londonis kahe grupi Eesti rahvarõivad naelutasid endile pilke, siis jõudes Camden Towni, mis on tuntud oma eriti vabameelse olemisega, nägid rahvariietes tantsijad välja pigem tavalised.

Londoni ja Oslo rühmade ühiskava võeti publiku poolt väga hästi vastu. Maido Saare „Merimies“ pani nii mõnegi hallipäise proua naerma ja kaasa plaksutama. Ja kõige tähtsam – tantsijad ise nautisid tantsimist väga! Küsimusele, mis paneb eestlasi, eriti aga mehi tantsima, oli vastus lihtne – uhkus oma kultuuri üle ja kokkuhoidev seltskond!

Festivalipäev kulmineerus Eesti tantsu töötoaga, kus toimus hoopis eestlaste võistutantsimine. Järgemööda tulid tuntud tantsulood ja kes oskas, hakkas tantsima ja õpetas teistelegi. Liialt detailidele ei rõhutud ja olulised olid meeleolu ja rõõm. Ja seda viimast jagus kõigil küllaga!

Pühapäeval toimus viimane ühistrenn, kus kaks rühma vahetasid omavahel tantse. Viikingite rühmajuht Raido õpetas Londoni Eesti Seltsi tantsijatele Maido Saare kauni lembeloo „Jäljed“, mida Londoni tantsutüdrukud väga soovisid. Viikingite õppisid selgeks Marje Remmeti vallatu „Jooksupolka“, mis sai koheselt võetud rühma kavva ja Londonile järgnenud nädalavahetusel õnnestus neil sellega juba Oslos ka esineda!

„Londoni tantsijad on siiamaani ekstaasis vahvast nädalavahetusest ja oslokate külaskäigust,“ õhkab Marje Remmet. „Aitäh, et võtsite vaevaks tulla ja võtta ette üheskoos särav seiklus sel hallil sügisel. Nii tore on omada sõprusrühma! Kuni järgmiste ettevõtmisteni!“

Siinkohal soovivad mõlemad grupid avaldada tänu oma toredatele juhendajatele – Marjele ja Raidole, kellega juba igav ei hakka. Ja aitäh ka Annelile Oslo rühmast majutuse organiseerimise eest Londoni Läti Majas.

Raido Bergstein on Eesti Tantsukunsti ja Tantsuhariduse Liidu ja Eesti Tantsuagentuuri juhatuse liige. Marje Remmet on Estonian Folks eestvedaja, kes alustas eesti rahvatantsijate ühendkohtumisi Estonian Folks raames rohkem kui aasta tagasi ja tänaseks on korraldatud juba mitu tantsulaagrit ja esinemist Euroopas.

Tants ühendab!

Madleen Orumaa
Oslo rahvatantsurühma Viikingid tantsija

Fotod on tehtud Londonis peetaval Dance Around the World festivalil, erakogud.

Oslo Viikingite tegemistega saab tutvuda nende FB-lehel
Estonian Folksi tegemistel saab silma peal hoida FB-lehel