16. apr. 2024

Puuetega inimeste III pillilaager Tartus

III pillilaager puuetega inimestele toimus 12.–15. juulil 2017 Tartus Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi (TRAKS) saalis.

Õpetajaid oli seekord võimalik kutsuda vaid kaks – Kulno Malva ja Toivo Sõmer. Viimane töötas õppijatega vabatahtlikuna (tasu saamata). Väga menukalt kulgesid Kulno Malva õppepäevad, mil õpiti akordioni ja väikepillide meisterdamist. Kogu õppijaskond töötas suure vaimustusega ning asutas ka kuke- ja
roopilliorkestri, millega esineti TRAKSi töötajatele ja teenindajatele.

Toivo Sõmeri käe all said koolitust kandle-, kitarri-, löökriistade huvilised. Peab märkima, et õpetajatel on puuetega inimestega tunduvalt keerulisem töötada, sest tuleb olla kannatlik ja vajadusel peab tegema puhkepause. Viimasel päeval korraldati lõppkontsert, kuhu olid palutud õpilaste pereliikmed, sõbrad ja tuttavad.

Kõik neli päeva möödusid väga töiselt ja samas väga emotsionaalselt (positiivses mõttes). Enne lõpetamist küsiti palju, kas järgmisel aastal saab analoogilist üritust korraldada ja kas see võiks kesta terve nädala. Midagi kindlat ei julge aga korraldajad osalejatele praegu lubada, sest tänavune laager kujunes omamoodi säästulaagriks, mida ainsana toetas Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp ja ülejäänud osa pidid katma osalised ise. Toetust küsiti ka teistelt fondidelt, kuid paraku asjata.

Minimaalse sissetulekuga inimestel pole eriti palju võimalik ise panustada, kuid nad vajavad sellelaadest üritust nagu õhku ja päikest. Vaatamata oma puudele on nad muusika suhtes väga vastuvõtlikud ja tundlikud ning see omakorda võimaldab neil tunda end täisväärtuslike ühiskonnaliikmetena.

Pillilaagri meeskond on valmis tegema kõik endastoleneva, et järgmine laager toimuks!
Kellel on soovi puuetega inimeste järgmist pillilaagrit toetada, võtke palun ühendust TRAKSi arendusjuhi Ants Johansoniga ().

Ellen Napits
Laagri korraldustoimkonna liige
TRAKSi sekretär