29. märts 2024

Eesti kultuuri ja traditsioonide tutvustamine Tšehhis

25.-26. juulil 2017 oli Tšehhi-Eesti Klubi (TEK) välisesindaja Iivi Zajedova kutsutud pidama ettekannet “Eesti folklooriarengu peegeldused” traditsioonilisel   rahvusvahelisel  Folkloori ja Muusika Kollokviumil Náměšť nad Oslavou. Korraldajaks oli Tšehhi Vabariigi Teaduste Akadeemia etnoloogia osakond.

Kollokvium on ainult üheks sündmuseks paljude workshoppide ja kontsertide reas ja kestab terve nädala. Siin võib kohata tuntud tegijaid nii Tšehhist ja Slovakkiast kui ka välisesinejaid Euroopast, Ameerikast ja mujalt maailmast.

Kollokviumil osalejad, foto Kamila Berndorffová

Teine TEK üritus toimus Tšehhi linna Poběžovice kultuurikeskuses, kus koostöös MTÜ Eesti Tantsupidude Muuseumi ja Eesti Vabariigi Saatkonnaga Tšehhi Vabariigis korraldas Iivi Zajedova Eesti tantsupidude näituse (26. juuli -31. august 2017).  Näitus on organiseeritud Eesti Vabariigi Euoopa Liidu eesistumise tähistamiseks 2017. aasta teisel poolel.
Kultuurikeskuse töötajad teadsid öelda, et näitust on käinud vaatamas umbes 500 inimest.

Eesti tantsupidude näitus, foto Iivi Zajedova

Näitust täiendas 24. augustil Iivi Zajedova ettekanne “Eestlaste kultuuripidude tähtsus ja roll”. Eriti huvitavaks kujunes pärast ettekannet toimunud arutelu, kus tunti huvi omakultuuri hoidmise vastu Eestis, märgiti ühiseid jooni ja ka globaliseerimisega kaasnevaid murepunkte. Üllatuseks ilmnes, et paar päeva tagasi olid mõned loengul viibijad näinud eesti rahvatantsijaid esinemas kohalikul folkloorifestivalil.

Peale ettekannet, Iivi Zajedova (paremal) koos kultuurikeskuse töötajatega.

Huvitav on, et just Poběžovice linna lossis veetis  oma lapsepõlve ühtse Euroopa idee esitaja  Richard Nikolaus Eijiro von Coudenhove-Kalergi. Käeosleval aastal ilmus Saksamaa kirjanikult  Bernhard Setzwein Coudenhove-Kalergi elulugu “Der böhmische Samurai”.

Krahv Richard Nikolaus Eijiro von Coudenhove-Kalergi (16. november 1894 – 27. juuni 1972) oli Austria poliitik ja Pan-Euroopa liikumise algataja. Coudenhove-Kalergi sündis Jaapanis, tema isa oli Austria-Ungari diplomaat ja ema jaapanlanna, oma lapsepõlve veetis ta Tšehhi linnas Poběžovices.

Olles nii kasvanud äärmiselt kosmopoliitses keskkonnas, kui ka elanud üle Esimese maailmasõja õudused, otsustas Coudenhove-Kalergi rajada liikumise, mille eesmärgiks oleks ühtse Euroopa teke. Esmakordselt avaldas ta oma idee 1922. aastal artiklis “Pan-Euroopa – üks ettepanek”. Tema seisukohad ühtsest Euroopast mõjutasid ka Rahvasteliitu ja patsifistidest poliitikuid, näiteks Aristide Briand”i. Pan-Euroopa liikumine sai enne Teist maailmasõda küllaltki populaarseks, kuid ei suutnud veel mõjutada otseselt Euroopa riikide poliitikat.

1938. aastal, kui natsid Austria anneketeerisid, põgenes Coudenhove-Kalergi Prantsusmaale ning 1940. aastal edasi Ameerika Ühendriikidesse. Pärast sõda naasis ta Prantsusmaale, kus tegutses politoloogia õppejõuna. Samuti püüdis ta jätkuval populariseerida oma ühtse Euroopa ideid, eriti Euroopa Parlamendi loomist. Mõistagi toetas ta ka majanduslikku integratsiooni (Euroopa Söe- ja Teraseühendus, loodud 1952 ja Euroopa Majandusühendus, loodud 1957). Coudenhove-Kalergi pakkus ühtse Euroopa hümniks Ludwig van Beethoveni viisi, Friedrich Schilleri sõnadega “Ood rõõmule”, mis 1985. aastal saigi Euroopa Ühenduse ja hiljem Euroopa Liidu hümniks.

Iivi Zajedova
Tšehhi-Eesti Klubi välisesindaja