28. märts 2024

Jaanikud 2017 – Karjala eesti selts pidas jaanipäeva koos eesti automatkajatega

24. juunil 2017 oli Karjala Eesti Sõprusseltsile Kolle oluline päev – jaanipäeval kohtuti kaasmaalastega, automatkajatega Eestist. 

Matka eestvedajaks on 70-aastane Arno Pavel, kes on korduvalt Venemaal autoga reisimas käinud. Eestist mindi kaheteistkümnekesi ja kuue autoga Tallinnast, Harjumaalt, Märjamaalt, Paide kandist ja Pärnust. Kõige nooremaks matkaselliks on Arno Paveli lapselaps Anni.

24. juunil, jaanipäeval kohtus matkaseltskond Karjala Eesti Sõprusühingu Kolle liikmetega Petroskois, Karjala muuseumis.

Kohtumise avas Jelena Rjabikova, Karjala Eesti Sõprusseltsi Kolle esinaine (pildil paremal)

Külalistele tutvustati Karjala käsitöömeistrite valmistatud näitust ning Arno Pavel jutustas oma eelmisest Venemaa-reisist. Tänutäheks sai Arno kingituse – minituuleveski, selle jalamil Nõukogude maastikuauto UAZ, millega Arno Pavel on kõik oma matkad Venemaale teinud.

Arno Paveli ettekannet kuulamas

Siis oli külaliste kord kinkida. Esiteks andis Anni Karjala seltsi liikmele Helje Aigrele üle Kose rahva kingituse – Kose kihelkonna rahvariided. Nii viidi heade inimeste toetusel täide tema suur unistus – kanda kordki elus Eesti rahvariideid! Helje lõpetas Kose keskkooli 1952. a. ja siirdud seejärel Leningradi geoloogiks õppima. Kogu oma elu on Helje töödanud Kaug-Põhjas oma õpitud erialal. Anni lõpetas äsja Kosel neljanda klassi, nii et kokku said kooliõed 75-aastase vanusevahega.

Keskel õnnelikud kooliõed Helje ja Anni

Karjala eesti seltsile anti kingitustena Kose ja Tarvastu valla poolt üle veel kaks komplekti rahvariideid ning mitmeid suveniire. Ants Kraut Eesti Muinsuskaitse Seltsist oli kingituseks kaasa toonud seltsi poolt kirjandust.

Karjala eesti seltsi esinaine Jelena Rjabikova ütles, et on väga õnnelik, et kaasmaalased Eestist leiavad aega ja tahtmist külastada eesti seltse, mis tegutsevad kaugel kodumaast.

Augusti alguses sõidavad Karjalasse kaks kuni neli inimest Eestist, kes tahavad luua sõprusseltsi Karjalaga.

Käesolevas artiklis on kajastatud järgnevate allikate materjale:
Arno Paveli blogi – http://arnopavel.blogspot.com.ee/

Artiklid:
Verni Leivak, Venelased on päris toredad inimesed, Postimees 2.06.2017
Andres Tohver, Arno Pavel sõidab Venemaale villise ja tütretütrega, Harju Elu 16.06.2017

Fotod: Jelena Rjabikova ja Arno Pavel

Margit Reinkubjas
Eesti Kultuuriseltside Ühendus