28. märts 2024

Ameerika eestlased said kokku kruiisil

Akadeemilisel lõunasöögil. Ees: Riina Hess, Lia Hess, Ellen Leivat. Foto: Agu Ets (2017)

Läbi aastate on Ameerika eestlastele kultuurilisi üritusi korraldanud Kesk-Lääne Eesti Noorte Koondis (KLENK) ja Idaranniku Eesti Päevad (IEP).

Need kokkusaamised on aset leidnud mitmetes USA linnades nagu Chicago, Detroit, Cleveland ja New York, kus osalejad kuulasid loenguid, vaatasid rahvatantsu, nautisid koorilaulu ja suhtlesid sõpradega.

Sellel aastal toimus Ameerika eestlaste kokkusaamine kruiisil 19.-26. märtsil 2017.

KLENK-IEP Kariibi merel idee tuli Anne ja Rein Luningilt Floridast. Nad aitasid kaasa San Franciscos toimunud ESTO-LEP Eesti Päevadel ning nüüd pühendavad oma energia uues suunas korraldades aastal 2015 ja 2017 eestlaste festivali otse laeval.

Festivalinädala pakkus osalejatele väga mitmekesisest kultuuriprogrammi. Toimusid erinevad loengud, kontserdid, ühislaulmine, rahvatants, filmide vaatamine, suhete arendamine, kohtumised ja õhtuti muidugi Salakõrts ning muud eestlaste üritused. Valikuid oli palju.

Teisel festivali päeval tegi Iivi Zajedova ettekande teemal: Eesti muusikateater Tartu „Vanemuise“ ja Tallinna „Estonia“ teatri arengutee. Ettekandes rõhutati seltside tähtsust kahe teatri – “Vanemuise” ja “Estonia” teatri loomisel.

On oluline, et rahvuslik traditsioon lõi pinnase elukutselise rahvusliku  teatri sünniks. Ettekanne võeti kuulajate poolt vastu suure huviga.EKSÜ-d esindas kruiisil juhatuse liige Iivi Zajedova (Tšehhi Eesti Klubi), kes tutvustas ühingu tegevust Klenk-IEP infolauas.

Iivi Zajedova
Eesti Kultuuriseltside Ühenduse juhatuse liige

Ajalehes “Eesti Elu” ilmunud Agu Etsi artiklit “KLENK-IEP Kariibi kruiisi esimesed päevad” saab lugeda siin