28. märts 2024

Eestlaste jõulupidu Londonis

Eestlaste jõulupidu Londonis

Londonis on eesti kogukond aktiivne. Siin on Eesti Kool Londonis, kus õpetatakse lapsi 2 korda kuus laupäeviti, Eesti Abistamise Komitee (EAK), mille heategevuslikud lõunad aitavad abivajajaid, Estonian Guild, Eesti Maja Londonis ja Londoni Eesti Selts (LES), mis on varsti 100 aastane.

Detsember on Londonis päris kiire jõulu hooaeg. Enamus organisatsioone peab jõulupidusid. Londoni rahvarohkeima jõulupeo organiseerib tavaliselt Londoni Eesti Selts.

Lähemalt räägib sellest LES esinaine Evelin Siilak, kes on koos Tiia Avastuga olnud viimased paar aastat peaorganisaatorid:

“Londoni Eesti Selts peab traditsioonilist jõulupidu iga-aastaselt esimesel laupäeval detsembris. Aasta aastalt on need muutunud aina rahvarohkemaks. Kui dekaade tagasi alustati paarikümne inimesega väikeses saalis, siis sel aastal oli külalisi üle 400, 85 last ja 30 vabatahtlikku.

Me oleme tänulikud oma kauaaegsetele sponsoritele A LE COQ ja ESTOLINK:  ESTOLINK tõi oma suure autoga Eestist kohale jõulusöögid, kus olid muuhulgas 100 kg verivorsti ja 50 kg praekapsast.

Suureks abiks peol oli ka EESTI KOOL LONDONIS. Õpetajad organiseerisid päkapiku toa, kus lapsed said õhtu läbi meisterdada, päkapiku postkasti ja omaküpsetatud magusaleti.

Ka SUURSAATKOND Londonis aitas omalt poolt, lisades head ja paremat loterii valikusse. Spetsiaalselt jõulupeoks kutsus Reet Kromel kokku üle Euroopa ka REE-KOORi lauljad ning kohapealne LES RAHVATANTSURÜHM esines särtsaka ja haarava kavaga.

Meil on väga hea meel, et MARKO MATVERE ja Väikeste Lõõtspillide Ühing esines sel korral jõulupeol. Nende esinemine oli professionaalne ning laulude valik eestlastele vägagi südamelähedane. Külalised ei jõudnud neid ära kiita.

Jõulupidu oli rahvarohke (saal oli täis müüdud) ja sisutihe. Peo raske eeltööga alustasime juba aasta algul. Me oleme uhked Seltsi aktiivse vabatahtlike meeskonna üle, kes ikka aitavad kaasa rõõmuga ja südamest.

Õnneks saame iga kord ka uusi inimesi appi. Seekord oli meie õhtujuhiks erakordne talent Sten Heinoja, kes improviseeris ka peo keskel väikese klaveripala. Peo meeleolu oli meeliülendav ning tujuküllane.

Londoni Eesti Seltsi jõulupeo eesmärk on tuua kokku eestlased üle Londoni ja kaugemaltki ning tähistada üheskoos  jõule eesti moodi: eesti söök, eesti jook, eesti muusika, eesti jõuluvana ja toredad eestlased ümberringi.

Pidu läks igati korda ja nii pidulised, abistajad kui ka esinejad jäid jõulupeoga väga rahule. Korraldajatena oli see meile parim jõulukink ning annab jõudu edasi minna järgmisesse aastasse.“

Lähemalt jõulupeost:

Jõulupeo artikkel, mille kirjutas Sten Heinoja ja ilmub „Eesti Hääl“ on siin: http://londonieestlased.blogspot.co.uk/
Meie tegemised: www.estoniansociety.co.uk
Pildid leiab: www.facebook.com/londonieestiselts

Evelin Siilak
LES esinaine