28. märts 2024

Mis toimub Tartu Folgiklubis?

Paul Daniel, Meelika Hainsoo ja Kulno Malva. Pilt: Jana Solom

Foto: Paul Daniel, Meelika Hainsoo ja Kulno Malva. Pilt: Jana Solom 

Tartu Folgiklubi alustas uut, 6. hooaega 22. septembril kell 7 õhtul Sisevete Saatkonnas Emajõel.

Autoritunni vestluspartner oli KULNO MALVA, kes iseenda kohta on öelnud: “Minu valem on lihtne – põhiliselt teen nii, et lasen oma alateadvusel töö ära teha – katsun kuulata südamega ja häirimatuks kuulamiseks piisavate oskustega tehtud muusikat, mis eelkõige emotsiooni, mitte teadvust puudutab.

Ongi justkui kõik, aga see muusika teeb minus oma mõjutustööd edasi – ilma, et ma ta pärast enam muretsema peaks.” (http://kes-kus.ee/moodne-parimusmuusika-kulno-malva/)

Suurepärase kontserdiga astus seejärel üles trio LEPASEREE.

“Meelika Hainsoo laulab regilaule ja uuemaid rahvalaule ning mängib hiiukannelt, saatjateks Kulno Malva akordionil ja muudel pillidel ning Paul Daniel kitarril ja löökpillidel.

Lepaseree ja Meelika Hainsoo missioon on aastaid olnud regilaulu tänapäeva toomine, mis on ühest küljest väga keeruline ja kompromisse nõudev, kuid annab teisest küljest võimaluse teha maailmamuusika kontekstis midagi täiesti erilist.

Mida edasi, seda paremini see Meelikal õnnestub. Eks ole iga asjaga nii, et mida rohkem millessegi süvened, seda rohkem see maailm end avab.” (Leanne Barbo, Muusika,  http://www.ajakirimuusika.ee/#!plaat-mrts-2016/c55b)

Ent juba enne hooaja algust, 22. ja 24. augustil oli Tartu Folgiklubi Eri – Tallinnas Kloostri Aidas ja Sisevete Saatkonnas olid oma muusikaga külas flaami vennad Stefan ja Diederik Timmermans. Kes jätkuvalt teevad flaami torupillil ja lõõtsal oma avastusreise, otsides paslikku repertuaari Euroopast.

See annab neile võimaluse pidevalt kokku saada, harjutada ja jämmida – elutubades, pubides, suurtel ning väikestel lavadel. Oma duole panid nad nimeks Madingma. Kõik nood folgiõhtud tõid kokku meeldivalt arvuka publikuhulga.

Sel hooajal iga kuu 4. neljapäeval toimuvasse folgiklubisse kutsub TRAKS nii neid külalisi, keda publik juba kaua teab, aga ka neid, kes oma loometee algusotsas on. “Püüame neid lahti teha külgedest, mis varem pigem varjus on olnud – siis on see tõesti huvitav nii küsijale kui kuulajatele.”

Suur kummardus siinkohal Liina Vainumetsale, kes on folgiklubi idee autor ja praegune kaaskorraldaja, tänu kellele on kõik autoritunnid jõudnud Klassikaraadio Folgialbumisse.  Autoritunnid on järelkuulatavad ERR kodulehel.

Järgmine Tartu Folgiklubi toimub 27. oktoobril, ikka Sisevete Saatkonnas ja seekordseteks külalisteks autoritunnis on Sille Ilves ja Martin Leamon.

Ants Johanson
Tartu Folgiklubi korraldaja
TRAKS-i juhatuse liige