28. märts 2024

ERM-i sõbrad Kreekas

ERM-i sõbrad Kreekas

ERMi sõprade suvelõpu kultuurireis viis seekord Kreekasse.

Seitsme päikeselise päeva jooksul nägime silmale petlikult tillukesena tunduvat Egeuse ja Joonia merd ühendavat Korintose kanalit, 4. sajandist eKr pärit, kuid siiani oma imelise akustika säilitanud 14 000 pealtvaatajat mahutavat Epidaurose teatrit ning müstilist Mükeenet, mille ehitamisega kreeklaste endi arvates said hakkama ainult kükloobid ning kus Homerose-usku Heinrich Schliemann leidis kaevetööde käigus Agamemnoni kuldse maski ( no eksis väheke dateeringuga, aga andis inimkonnale kauni eseme imetlemiseks).

Jalutasime iseseisva Kreeka esimese pealinna (1823 -1834 ) romantilise Nafplio marmortänavatel ja proovisime staadionijooksu Olümpias, kus 776. aastal eKr peeti esimene suur spordipidu. Olümpias toimus parajasti meeleavaldus, kus nõuti kreeklastele vaba sissepääsu oma maa vaatamisväärsuste juurde.

Loomulikult käisime ka Delfis, mida juba antiik-kreeklased pidasid maailma keskpunktiks ja kus raskel hetkel sai abi oraaklilt ning Meteoras (tõlkes “õhus hõljuvad kloostrid”), mida peetakse üheks hämmastavamaks kohaks maailmas.

Termopüülide maakitsuse juures andsime au Sparta kuningas Leonidasele, kes 480 eKr võitles siin 300 sõduriga ülekaaluka ( eri allikates 175 – 400 000) Pärsia sõjaväe vastu ja langes (Delfi oraakli ennustus) vaid tänu kohaliku lambakarjuse reeturlikkusele.

Mägedevahelisse kuumust korjavasse kaussi ehitatud Ateena on muidugi omaette teema, aga me nägime ära maailma ühe kuulsama mälestise Parthenoni templi Akropolil, agoraa ning 2. sajandil ehitatud Odeoni teatri, kus on laulnud Maria Callas ja kus nüüdki valmistuti järjekordseks etenduseks.

Nägime paika, kus kunagi oli Herodese raamatukogu ja siis oligi aeg minna meile uudistekanalitelt hästi tuttvaks saanud parlamendihoone juurde, kus täistunnil andsid etenduse seelikutes ja tuttidega naelkingades siresäärsed rahvuskaartlased.

Parlamendihoone juures hetkel meeleavaldusi ei toimunud, aga hommikuselt jalutuskäigult naasnud reisikaaslased nägid, kuidas survepesuriga puhastati linnavalitsuse hoonet punasest värvist…

Kreekaga jätsime nägemist Sauntioni neemel, kuhu tullakse kaunist päikeseloojangut imetlema lähedalt ja kaugelt.

Meile aga meenus laevasõit kunstilembesele autovabale Hydra (Idra) saarele ja Spetsese saarele, kus elas maailma ainus naisadmiral, Kreeka rahvuskangelane Laskarina Bouboulina.

Me olime Kreekas.
Fotod ja tekst Sirje Madisson