29. märts 2024

Seltside kevadpidu “Ikka üheskoos” Põltsamaal

Põltsamaa koor "Leelo", dirigent Inge Peters

Põltsamaa koor "Leelo", dirigent Inge Peters

Foto: Põltsamaa koor “Leelo”, dirigent Inge Peters

EKSÜ 5. kevadpidu toimus 21. mail 2016 Põltsamaa Kultuurikeskuses.

Kevadisel laupäeva hommikul kogunes kultuurikeskusesse 9 kollektiivi kuuest seltsist üle terve Eesti. Seati üles näitused trükistest ja käsitöödest.

Rõõmsa üllatuse valmistas Tallinna Mulkide Selts, kes Elvi Kirsipuu eestvõtmisel oli lisaks 35 pealinna mulgile kohale toonud ja leidlikult paigutanud 70 erinevate maakondade mustritega sokki. Oma tuntult kauni käsitööga oli välja tulnud Rakke Valla Hariduse Selts. Uudistati ja osteti kirjandust, puhvetis oli kohvi järjekord. Rõõmustati taaskohtumise üle vanu sõpru nähes.

Kell 11 kõlas avalaul „Kas tunned maad?” Põltsamaa koori „Leelo” eestvõtmisel ning Valter Haamer kuulutas peo avatuks, andes sõna ettekandeks „Ajast…” Jaak Jõerüüdile.

Põltsamaalaste tervitused andsid üle kultuurikeskuse direktriss Janne Karu ja 3 kohalikku kollektiivi – Põltsamaa Muusikakooli kammerorkester, kultuurikeskuse laulustuudio laululapsed ja noorte segarahvatantsurühm Zipelgad. Kõik said tugeva aplausi osaliseks, eriti tantsijate kergejalgne „Kaerajaan” tõi meelde kauge nooruse.

Uustulnukatena astusid lavale Kultuurikorralduse MTÜ esindaja, Euroopa eripäraseim ja tunnustatuim kõlaluuletaja Jaan „Luulur“ Malin, Tallinna Mulkide Seltsi lauluansambel „Üits mulk”, Põltsamaa lõõtspillimängija Marje Mäekalle ja Vilde teater Tartust etendusega „Vilde naised 20 minutiga”. Rahva seas tekitas elevust Jaan „Luulur“ Malini häälutuste esitamise viis – ikkagi midagi uudset!

Uue ja soojalt vastu võetud kavaga esines Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsi ansambel „Viisikera”. Tugeva aplausi pälvis ansambli solist Paul Lääne oma kolme lauluga. Ida-Virumaalt olid kohal Narva-Jõesuu Eestlaste Seltsi „Kalju” naisansambel ja Narva Eesti Seltsi tantsurühm „Värtnad”, kes koos meesansambliga „Juhhei!“ said oma mereteemalise popurriiga peoliste vääramatuks lemmikuks. Tore, et Rahvuskultuuriselts „Kajakas” segarühm koos kapelliga „Kupparimuori“ Pärnust tõid lavale nooruslikku hoogu ja rõõmu!

Peo lõpetas juba ammu rahvale armsaks saanud Tallinna Võru Seltsi folklooriansambel „Liiso” oma valitud kavaga , minnes üle lõpulaulule „Kungla rahvas”, saatjaks Tea Nopri klaveril ja Hans Murrand akordionil.

See oli sõpruse ja sõprade pidu – rõõmus, hoogne ja kordaläinud!

Peale pidu külastati ka Põltsamaa lossi muuseumi, kirikut ja veinikeldrit.

Täielikku pildigaleriid peost vaata siin.

Illi-Maret Uuk
Kevadpeo peakorraldaja